За нас

Вестник “Отзвук” - Смолян, е основан на 18 май 1993 година като регионален седмичник, разпространяващ се основно на територията на Смолянска област. В началото е подложен на силен натиск и преследване от местната власт в Смолян заради свободната мисъл на вестника и поредица от критични публикации, свързани с корупция в местната власт.

Въпреки нелоялната конкуренция, извършвана от община Смолян, и тежките финансови проблеми в първите години, през които вестникът на два пъти е на границата на фалита, след 1997 г. "Отзвук" успява да се превърне в безспорен лидер в местния печат и да стане най-тиражният вестник в Родопите. Успех на вестника носят по-високите професионални стандарти в списването му и независимостта му от политическите партии и властта. Изданието има подчертан регионален облик. Публикува преимуществено журналистически текстове за и от Родопите. От 25 до 40% от съдържанието на вестника са реклами и обяви.

“Отзвук” и журналисти от вестника са носители на редица национални награди - на Съюза на юристите в България, на Съюза на българските учители, на Българската асоциация на регионалните медии, както и наградата на ВМРО за обективна журналистика.

Вестникът е единственият в Смолян с регистриран международен идентификационен код ISSN, има собствена печатница. Управител на Издателство “Отзвук прес” и „Отзвук” ООД и главен редактор на вестника от основаването му до 26 април 2011 г. е Зарко Маринов. Вестник “Отзвук” е член на Българската асоциация на регионалните медии и е сред първите, присъединил се към Етичния кодекс на българските медии. Издател на вестника е “Отзвук прес” ООД. От началото на 2007 г. вестникът излиза три пъти седмично - в понеделник, сряда и петък.

Екипът

Зарко Маринов Зарко Маринов е роден на 26 май 1964 г. в с. Баните, Смолянска област. Издател на вестник "Отзвук". Завършил е "Българска филология" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 1989 г. От 18 май 1993 г., когато издава първия брой на "Отзвук", до сега професионалната му кариера е посветена изцяло и единствено на вестника и издателство "Отзвук прес". Автор е на редица журналистически разследвания, както и на остри публицистични текстове за недъзите в обществото и деянията на управниците. Носител е на наградата на ВМРО за обективна журналистика, както и на годишните награди на Българската асоциация на регионалните медии и община Смолян. Женен, с три деца.

Анита Чолакова Анита Чолакова е родена на 15 октомври 1969 г. в с. Бръщен, общ. Доспат. Главен редактор на вестник "Отзвук". Завършила е висшето си образование със специалност "Българска филология" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Постъпва в "Отзвук" като репортер през 1999 г. През 2001 г. е отличена с Годишната награда на Община Смолян за Деня на българската писменост, просвета и култура. Тя получи наградата за обективно представяне на развитието и проблемите на община Смолян в местния печат. През 2004 г. стана носител на приза "Журналист на годината" на Българската асоциация на регионалните медии. От края на 2008 г. в продължение на 2,4 г. Чолакова изпълняваше длъжността "Връзки с обществеността" на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" АД - Смолян.

Тя прие да ръководи редакцията на най-голямата и авторитетна медия в Средните Родопи от 26 април 2011 г.

Елена Павлова Елена Павлова е родена на 29 юли 1973 година в гр. Пловдив. Редактор и репортер в "Отзвук". Завършила е Лесотехническия университет в София, специалност "Горско стопанство". Постъпва в "Отзвук" като рекламен агент през 1996 година. От 2000 година е журналист. Отразява събитията, свързани със съда, прокуратурата, полицията, и разбира се, екологията и горите. Нейна задача е да следи и за всичко, което става в Неделино. А там интересни теми не липсват. Елена Павлова е носител на наградата на Съюза на юристите в България за обективно отразяване на съдебната система.

Зина Павлова Зинаида Павлова е родена на 25 декември 1947 година в гр. Златоград, Смолянска област. Редактор и коректор в "Отзвук". Завършва гимназия в родния си град, а след това записва Учителския институт в Смолян. През 1970 година се дипломира със специалност "Български език и литература и руски език". Две години учителствува в родния си град. На 18 септември 1975 г. започва работа като коректор в тогавашния вестник "Родопски устрем" и работи там до март 1997 г. От септември същата година е на работа във в. "Отзвук". Нейна "слабост" са очерците за известни личности. Знае перфектно българската граматика и това е нейното силно оръжие в борбата с грешките във вестника.

Водещи новини

Архив — новини

2016
2015
2014
2013
2012
2011