Д-р Стефан Тодоров - началник на АГО в МБАЛ - Смолян: За пръв път от 1995 г. имаме спад на ражданията

 • Последна промяна на: 15:33, 13.06.2011 г.
 • Автор: Анита Чолакова
 • В рубрика: Интервю

Жените все по-често търсят помощ, когато са в краен стадий на заболяването

Визитка: Д-р Стефан Тодоров е завършил ВМИ в Пловдив през 1984 г. С призната специалност “Акушерство и гинекология” е от м. октомври 1988 г. Завършил е квалификацонен курс по “Здравен мениджмънт” в МУ – гр. Пловдив. Работил е като старши лекар в Акушеро-гинекологичното отделение (АГО) на смолянската болница от 1995 до 2004 г. Между 2004 и 2007 г. е временно изпълняващ длъжността началник на отделението. От 01.12.2007 г. е началник на АГО. Завършил е квалификационни курсове по оперативна гинекология, колпоскопия, ултразвук в акушерството и гинекологията.

Д-р Тодоров, констатирате сериозен спад при ражданията в Смолян от началото на тази година в сравнение със същия период на миналата. На какво се дължи той?

Този спад се очакваше преди година-две – така, както аз го прогнозирах, но тази година се оказа, че е най-слаба. От 1995-96 до миналата година включително имаме непрекъснато нарастване на раждаемостта. Бяхме почнали от 500 и стигнахме до 850 миналата година. За първото полугодие, което ще изтече след месец, вече има спад. До края на месец май са се родили 266 бебета. В същия период на миналата година сме имали 324 новородени. И с този темп, ако вървят ражданията, очаквам около 200-250 деца по-малко спрямо миналата година. Тоест може би ще стигнем нивото от 1995-96-та година.

Но логиката беше в Смолян последните години да има само ръст, защото в общинските болници почти закриха родилната помощ. Защо така се получи?

Има логика, да. Единствената болница, в която работи АГ, е Мадан. Слабо работи и в Златоград. АГ-отделението в Девин е затворено. В Рудозем е затворена болницата. Тоест цялата патология е в АГ-отделението в Смолян. Причините са много. Първа от тях по значение е кризата. Намаляват бременните, намаляват ражданията. Освен това намалява и гинекологичната заболеваемост. Но не защото внезапно жените са станали по-здрави. Намаляват тези, които търсят помощ за гинекологични заболявания. Все по-често жените търсят помощ, когато са в терминален стадий или в краен стадий на заболяването. И мисля, че в основата на всичко това също е кризата. Бременни вече не ходят на консултация, но не защото консултациите се плащат. Те са безплатни, но не идват, защото пътните им до Смолян са скъпи. Например от Борино и Доспат дотук пътните им и други разходи като сложите са 50-100 лева. При двама безработни в къщи можете да си представите тя как ще идва до Смолян.

Много бременни ли не идват на консултации?

Да, разбира се, защото им е скъп транспортът. В интерес на бременните ние изнесохме АГ-помощ в Девин. Там вече е д-р Ася Чангалова. Наблюдава се едно намаление на бременните в цялата област. Втората причина е, че много малко хора вече живеят в областния град. Не знам по статистика как е, но в града вече рядко се виждат бременни и майки с колички. Тоест, напускат първо Смолян. Второ, напускат самата страна. В Смолян няма вече никакъв поминък, особено за млади хора. Миналата седмица се разхождах на стария център в 7 часа вечерта и от кино “Дружба” до автогарата срещнах само двама човека. И всички магазини бяха затворени. От нашата фамилия примерно 7 човека са вече в София. От нашата улица – около 30. И тенденцията е никой от тях да не се върне. Оказа се, че сме един от западналите райони.

А оплодителната способност променила ли се е?

Трудно може да се установи колко са забременявали в годините. Женските консултации са първите, които установяват бременностите. Но по принцип са по-малко. Жените имат право на избор да решат дали ще износят бебето или ще направят аборт. Дали и къде ще раждат. Има бременни, които избират частни клиники по София, въпреки че цените са доста високи – от 1200 лева до 1700 лв. струва в болница “Токуда”.

По ваше мнение какво е здравословното състояние на младите жени, как им се отразява модерното през последните 10 години разголване на кръста?

Интересен въпрос, защото възрастовата граница на заболеваемостта рязко падна надолу, особено при кардиологичните и неврологичните заболявания. Например преди три седмици 26-годишна жена почина от инсулт, 38-годишна жена почина от инфаркт. Какво е видяла на тази възраст тази жена!?

А как се отразява този нездравословен начин на живот на гинекологичните заболявания?

При нас идват предимно с възпалителни заболявания, но няма такава динамика. По-скоро сега проблемът е, че забременяванията спадат.

А има ли понижение на възрастта, от която започват да водят полов живот?

Трудно може да се прецени, но започват от по-млада възраст в сравнение с предишните поколения. А пък зависи и от общността. Ромките от 13-14-годишна възраст започват първите раждания и до 16-17-годишна възраст имат по 2-3 раждания. Докато при българското население може би от 14-годишна възраст започват полов живот вече. И при тях е свалена възрастовата граница на половия живот.

Как се отразява това на все още недораслия организъм?

По принцип няма проблем, стига да се наблюдават смущенията от акушер-гинеколог, да се търси помощ при аномалии и проблеми.

Правят ли се по-често аборти напоследък?

Всяка една жена може да прекъсне бременността си – въпрос на личен избор. При нас няма съществена разлика с броя им отпреди години и сега. Наблюдава се по-голям брой на абортите по медицински показания и спонтанните аборти.

А обяснението какво е?

Пак е заради ненаблюдаване на бременността, нетърсене на лекар и кризата. Всъщност кризата е в основата на повечето проблеми. Тя води и до психически проблеми, отразява се и върху заболяванията, и върху забременяването.

Абортите по какви медицински причини са основно?

Възпалителни заболявания.

Напоследък идват ли да раждат момичета в детска възраст тук?

Не, няма при нас. Най-младите майки са от ромското население и са на 16-17-годшна възраст. Единственият случай на по-ранно раждане беше отпреди 4 години, когато една 7-класничка дойде да ражда.

Какъв е съветът ви към младите момичета?

Да споделят с родителите си и да се отнесат към джипито, ако имат някакъв проблем. Повече обаче трябва да се заложи на промоция на здравето и профилактика.

Има ли все още интерес към съхраняването на стволови клетки?

За съжаление и тук се почувства рязък спад. Ние бяхме водещи в страната по взети стволови клетки на глава от населението. До миналата година имахме 6-7 процедури годишно. От началото на тази година до сега имаме само един случай. Вземането на стволови клетки струва по 5-6 000 лева за съхранение в срок от 20 години. Пак казвам, въпрос е на финансови средства. Кризата се усети повсеместно. Хората нямат вече поминък. Идеята на министър-председателя за задържане на студентите в страната след като завършат е добра, но само като замисъл. Като реализация едва ли ще стане, защото ще им гарантират ли на тези млади хора, че ще започнат работа веднага като завършат и то с прилично заплащане. Ако гарантират, никой няма да замине за чужбина, но никой не гарантира – приемат на поразия, бълват студенти, завършват всички и като няма какво да работят, се принуждават да заминат нанякъде. Така че България се обезлюдява и районите също. Кризата настъпва в нашия край с бързи стъпки.

Водещи новини

Архив — новини

2017
 • февруари
 •     1 2 3 4 5
  6 7 8 9 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28          
 • януари
 •             1
  2 3 4 5 6 7 8
  9 10 11 12 13 14 15
  16 17 18 19 20 21 22
  23 24 25 26 27 28 29
  30 31          
2016
2015
2014
2013
2012