Председателят на ОбС - Неделино, Христо Петров: Сметките на общината са под запор, изход не се вижда

 
 • Последна промяна на: 09:47, 22.06.2011 г.
 • Автор: Елена Павлова
 • В рубрика: Интервю

Г-н Петров, защо стана така, че Неделино е с най-много върнати решения на ОбС от областния управител?

Това е нормално явление, защото след като общинската администрация подготви докладните на кмета, на самата сесия в ОбС съветниците променят проекторешенията и от там идва проблемът. Ние сме задължени каквито промени предложат съветниците, да се подложат на гласуване, след това се протоколира и излиза решението. Но в общи линии областният управител Стефан Стайков като ги върне, ние ги оправяме и наново ги приемаме. Имаме и няколко решения, които са в съда. Едни печелим ние, други – областният управител.

Къде са най-много пропуските?

Повечето са при продажбите на общинска земя. Става така, че едно се предлага от администрацията, но съветниците казват друго и накрая се стига до връщане.

Изминаха почти четири години от мандата ви, през това време сработи ли се ОбС?

Да, нямаме проблеми. Понякога всички гласуват заедно. До ден днешен нямаме внесено искане за смяна на председателя на ОбС. А и това означава, че работим добре. Не се е стигало да дрязги, конфликти и пр.

Как успявате, вашият общински съвет е най-разнородният по партийна принадлежност?

Обединяваме се около идеята да работим за общината, не гледаме цвета на партията и успяваме да се справим много добре. Най-важното решение, което сте приели с колегите си по време на мандата? Доста неща са проспани през годините в Неделино. Затова по моя инициатива се направи туристически съвет.

Ще развивате туризъм ли?

През всичкото това време в Неделино никой не можа да направи един поне туристически пакет. При ситуацията, в която се намираме – в съседство с граничния пункт за Гърция край Златоград, археологическите разкопки на Перперикон край Кърджали, хората минават ежедневно през нашата община, а Неделино няма какво да им представи на туристите, за да ги задържи няколко дни. Освен църквата, която ни е много хубава, предишните ръководства не направиха абсолютно нищо. Можеха да кажат например – два или четири часа туристите ще отидат някъде. С големи усилия направихме туристически съвет, но той все още не може да заработи както трябва. Предполагам знаете, че имаме туристически център, който е създаден по европейски програми и целта му е да следи туристите, идващи в Южна България и да ги пренасочи към Неделино. До ден-днешен не е направено това. Няма поставено начало на туризма в общината.

Каква е причината, липсата на желание или друго?

Не мисля, че е липса на желание, просто има проспани много години и не е поставено началото, което да даде тласък. Сега смятаме да започнем. Решението за съвета бе взето на заседание на Общинския съвет преди три-четири месеца. Председател на туристическия съвет е кметът Илия Вълчев, а членове са общински съветници и от бизнеса. А за това време какво сте направили? Готвим да направим обща сбирка с бизнеса в Неделино и да уточним някои на началните насоки, както и дали първоначалният пакет за пристигащите туристи ще бъде един или два часа и най-важното къде да ги заведем. От там като се тръгне, ще може да се направи някакъв план. Върви допитване в Неделино кои от гражданите ще се съгласят единият етаж или една стая от къщата да ги дават под наем. Много от хората имат големи къщи и според мен това няма да им представлява проблем. Не може да се получи нещо, без да има начало. И в Златоград това не е станало изведнъж, с години се е работило. Имате много да догонвате? Да, изключително много.

Подготвят ли се други по-крупни проекти?

Кандидатстваме с много проекти по европейските програми, но все още нямаме отговор. Очакваме одобрение на някои по-големи инфраструктурни обекти като асфалтиране на пътя между селата Изгрев и Еленка, започваме процедурата за пречиствателна станция, асфалтиране на улици в общинския център.

А какво е състоянието на общината?

Не е много добро. След като се прие в края на февруари, че и на общини могат да се запорират сметките, още на следващия месец и нашите бяха блокирани от няколко фирми, на които дължим пари, и са спечелили делата си. Сега всичко каквото влиза в общината, отива за плащане на дължимите суми.

Какви суми дължите?

Сумите са големи. И за голямо съжаление задълженията са натрупани още от мандата на по-предишния кмет Стоян Беширов. И все още изплащаме дълговете. Една част успяхме да стопим предходните години, но останаха още дългове.

На строителни фирми ли имате да давате пари?

Да, всичките дружества се занимават със строителство.

Има ли изход?

Изход не се вижда, но трябва да се търси някакъв начин да може да се разплатят старите дългове и да се тръгне напред. Запорът на сметките отразява ли се на заплатите на общинските служители и доставките на храни в детските градини? Засега все още нямаме неплащане на заплати, но може би в Общинския съвет ще приемем някакви антикризисни мерки в тази връзка, за да можем да изкараме годината. Миналата година всички общински съветници, включително председателят и кметът, работеха без заплата по един месец и успяхме да вържем двата края. Но тази година, както е и предизборна, се очертава зле. Усещат ли се в Неделино вече предизборни страсти? Партиите започнаха да се готвят за изборите, отделни личности също. Очертава ли се да бъде интересно? Определено да, ще има интересни неща, но още е във вид на преговори и разговори. Не очаквам да има ексцесии, защото ние сме община, в която не се гласува за партия. Неделинци гласуват за личности. А и големите родове също оказват влияние на вота. Наскоро стана ясно, че община Неделино е санкционирана от ОП “Регионално развитие” и ще трябва да плаща 218 000 лева заради нарушения при провеждане на обществена поръчка, какъв е вашият коментар? Не съм запознат подробно с този въпрос и не мога да отговоря. Не е ли обсъждано в Общинския съвет? Все още не е обсъждано. Но на следващата сесия ще имаме питане към кмета Илия Вълчев. Нека той да даде пред ОбС обяснения за какво става въпрос и от къде се е получило. На фона на тези финансови проблеми населението как преживява? За голямо съжаление в цялата Смолянска област община Неделино е с най-високата безработица. Търсим варианти да привлечем инвеститори, но все още няма такива. Най-лошото е, че намаля строителството в големите градове и по морето. Много млади хора се завърнаха и сега стоят без работа. Тази година се подиграха с тютюна, като го изкупуваха на смешните цени от 2.50 – 3.00 лева. Затова хората сега не засяха тютюн, с което положението ще стане още по-тежко. Много сложно става в Неделино – няма работа, няма с какво да се прехранват.

Каква е реалната безработица в общината?

Повече от 45 процента е, вие си направете извода какво е положението.

А миграция има ли?

Не, сега вече е обратно, хората се завръщат по родните места. Много от работещите извън областта отидат за по един-два месеца или в Гърция, или в София, но когато не им платят заработеното, се връщат. Вече имаме такива случаи. За разлика от други общини, центърът на Неделино е пълен с майки с малки деца.

Водещи новини

Архив — новини

2017
 • февруари
 •     1 2 3 4 5
  6 7 8 9 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28          
 • януари
 •             1
  2 3 4 5 6 7 8
  9 10 11 12 13 14 15
  16 17 18 19 20 21 22
  23 24 25 26 27 28 29
  30 31          
2016
2015
2014
2013
2012