След пълни самопризнания 19-годишният Антон получи осем години затвор за убийство

 • Последна промяна на: 15:24, 20.09.2016 г.
 • Автор: Елена Павлова
 • В рубрика: Закон и ред

Осем години затвор при първоначален строг режим. Тази присъда прочете в четвъртък Смолянският окръжен съд. След като чуха наказанието, част от присъстващите напуснаха демонстративно залата. За приятелите и близките на убития Никола осем години затвор са твърде малко. За осъдения за умишлено убийство Антон и неговите близки те са цяла вечност.

По ирония на съдбата делото започна на 15 септември – първия учебен ден. Още в началото стана ясно, че 19-годишният подсъдим Антон Петков ще се възползва от възможността в закона, за да получи по-леко наказание. Той призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт, отказа се от разпит на свидетели с цел да му се намали с 1/3 присъдата. Тягостна беше атмосферата в съдебната зала. Родителите на Никола – Марияна и Илия Мавродиеви, и сестра му Анастасия стенеха тихо на местата си. Те знаят, че никога вече няма да видят сина си. Майката на Антон Лариса също бе притаила дъх, подкрепяна от приятелката на сина си Жана Софрониева. Медии и приятели на Никола бяха препълнили помещението. И под засилената охрана Антон Петков се изправи пред съда. „Признавам се за виновен, не исках така да се случат нещата. Искрено съжалявам”, заяви 19-годишният смолянчанин. След неговите самопризнания прокурорът започна да чете обвинението, а гробовната тишина бе прекъсвана само от плача на опечалените. Зам.-окръжният прокурор Недко Симов в продължение на 20 минути прочете всички факти около убийството – от подаръка на Антон за Коледа от Жана – нож тип „пеперуда”, до размяната на юмручни удари на пешеходния мост на главната. „убийство” се разнасяше навсякъде. Едно спречкване между пияни младежи за по-малко от минути завършва със смъртта на млад човек.

Вечерта младежите купонясвали в „Сити клуб”. Антон и Жана били с четирима свои приятели. 19-годишният ученик изпил 100 мл. уиски, 50 мл. джин и толкова водка. Свидетелите разказват по-късно, че бил раздразнителен и без видима причина се заяждал. За зла участ на съдбата там е бил и Никола. Конфликт между двамата нямало, с изключение на едно спречкване в бар „Голд” в началото на месеца.

Около 4.30 часа сутринта двете компании се засичат на моста. Никола се обърнал към Антон с думите: „Ей, малкия, какво ме гледаш”. Последвала реплика – „Ти ли бе”. Жана също се намесила и се насочила към Никола, като го попитала какъв му е проблема. По-късно убиецът казва пред разследващите, че е видял как Никола удря шамар на Жана и затова той ударил с юмрук Мавродиев. Двамата се нахвърлили един срещу друг и започнали да си разменят удари. Никола подсякъл с крак Антон и паднали на земята. „В един момент Петков осъзнал, че е в губеща позиция и ще му бъде трудно да се справи с превъзхождащия го противник, който демонстрирал повече умения в ръкопашния бой, затова без колебания бръкнал в десния джоб на панталона си и от там извадил сгъваемия нож, подарък от Жана”, заяви прокурор Симов. Дължината на острието на оръжието е 9,8 см., а на дръжката 13 см. С умело движение на ръката си младежът разгънал ножа и го фиксирал в отворено положение и замахал енергично няколко пъти. Последният от ударите се оказал фатален. Антон пробожда Никола в корема толкова силно и дълбоко, че острието спира след гръбначния стълб между втория и третия лумбален прешлен. За силата на удара говори и направеният прорез, който е 16-17 см – 7 см повече от дължината на острието на ножа, установява тройната съдебно-медицинска експертиза.

След фаталния удар Никола се изправя, тръгва с думите „Той ме наръга …” и след няколко крачки пада безжизнен на земята. Настъпва смут сред младежите. Убиецът и ранената неволно Жана тръгват с бързи крачки по стълбите за Спортната зала.

Приятелите на Никола звънят на спешния телефон за линейка, а студент по медицина се опитва да му окаже първа помощ. Първи пристигат полицаите и тръгват да издирват нападателя. След тях идва и екипът на Спешна медицинска помощ. На път за болницата младият мъж издъхва. Никола умира от масивната остра кръвозагуба, причинена от нараняването на коремна аорта. Според съдебните лекари, изготвили съдебно-медицинската експертиза, смъртта е била неизбежна.

Никой от присъстващите не си е помислил, че сбиването е фатално. Приятелите на Никола тръгват към болницата, за да разберат как е. Шокът е огромен за всички, когато разбират, че младежът е починал. Разбрал какво е причинил, Антон изхвърля оръжието в тревата зад болницата. Малко по-късно е задържан от полицията.

От тогава до делото убиецът бе с мярка “Задържане под стража”. Направена му бе и комплексна психиатрично-психологична експертиза. Вещите лица излизат със становище, че той е вменяем и може да носи наказателна отговорност. Те са категорични, че по време на убийството младежът не се е намирал в състояние на физиологичен афект, не е имало и силен страх и тревога за живота му или за живота на приятелката му. По време на делото адвокатът на Антон Филип Топов застъпи тезата, че момчето е било в ситуация на неизбежна отбрана. Адв. Мариана Тодорова, която защитаваше интересите на родителите на Никола като частни обвинители, поиска максимален размер на наказанието. „Отнет е един човешки живот, на млад човек. Съдът трябва да наложи цялата строгост на закона”, заяви юристката.

„Осъзнавам грешката си и съжалявам. Искам минимална присъда”, каза в последната си дума Антон. Наказанието му е 12 години, но след приспадане на 1/3 той реално ще излежи 8 от тях. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

Водещи новини

Архив — новини

2017
 • февруари
 •     1 2 3 4 5
  6 7 8 9 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28          
 • януари
 •             1
  2 3 4 5 6 7 8
  9 10 11 12 13 14 15
  16 17 18 19 20 21 22
  23 24 25 26 27 28 29
  30 31          
2016
2015
2014
2013
2012