Смолян с двама представители в националните органи на ДСБ

 
 • Последна промяна на: 15:27, 18.07.2016 г.
 • Автор: "Отзвук"
 • В рубрика: Политика

Лидерът на ДСБ – Смолян, Зарко Маринов бе избран в националното ръководство на партията като част от екипа на лидера Радан Кънев на XV-ото Национално събрание на партията, което се проведе в събота в Боровец. Форумът бе свикан за избор на национални органи на партията след като през м. март бе приет изцяло нов устав.

В политическия си доклад председателят на ДСБ Радан Кънев представи пред съпартийците си три алтернативи за бъдещето на партията. Първият път, по който ДСБ може да поеме, е да остане част от Реформаторския блок. Това според Кънев би означавало постепенно приближаване на ДСБ към властови позиции. Втората алтернатива е радикално скъсване на всички досегашни партньорства в Реформаторския блок. „Третата е обещаното през 2013 г. консолидиране на гражданското общество и средната класа към нов политически субект, в който ДСБ да запази своята идентичност“, посочи Кънев. „Разделен Реформаторски блок – както се яви на изборите през 2014 г., без лидерство, без отговорност и яснота – кой отговаря пред гражданите, кой преговаря с партньорите и кой се отчита пред избирателите за тези преговори – не може да проведе реформи“- заяви Кънев и обяви, че избира третата алтернатива и призова поддръжниците на другите две линии в ДСБ да издигнат свои кандидати за председател на партията.

Кънев бе единственият кандидат за лидер и получи ясна подкрепа за “третия път” с 502 гласа “за”. Само двама гласуваха “против”, а 10 се въздържаха.

Преди да бъде избран за лидер, Кънев обяви и номинациите си за членове на националното ръководство, което по устав се избира по предложение на избрания председател на партията. Заместници на Кънев останаха депутатът Атанас Атанасов и евродепутатът Светослав Малинов. За трети зам.-председател бе избран бившият областен управител на Сливен Димитър Сяров. В националното ръководство от досегашния състав останаха общинският съветник в София Марта Георгиева, депутатът Борис Станимиров и Катя Панева. Новите членове на ръководството са бившите заместник-областни управители на Варна Цветомир Петков и на Смолян Зарко Маринов, проф. Велизар Павлов от Русе, Людмила Илиева от Горна Оряховица и председателят на предизборния щаб Стоил Яков.

По право в националното ръководство влизат и председателите на най-големите организации – проф. Вили Лилков (София), Йордан Иванов (Пловдив) и Васил Василев (Варна).

Кънев заяви, че се кандидатира за последен път за лидер на партията. Два мандата са достатъчни, каза той. „В момента, в който един лидер реши, че е незаменим, той е излишен“, заяви Кънев преди вота. Националното събрание избра и Вътрешнопартиен арбитраж от 9 души, сред които и адв. Димитър Марев от Смолян.

Кънев констатира със съжаление, че 90% от народните представители са противници на радикалните реформи. Но отбеляза като успех факта, че когато ДСБ е обявило, че с приоритетна важност е съдебната реформа, само 8% от българските граждани са смятали така, докато сега те са 68%. „Днес 2/3 от българските граждани знаят, че без да започнем съдебна реформа, не сме тръгнали наникъде“, подчерта лидерът на ДСБ. Събранието прие резолюция, с която даде едногодишен мандат на Радан Кънев и новото ръководство на партията “за изграждане на алтернатива за същестуващата авторитарна власт с цел истинско реформаторско управление”.

В нея ДСБ изразява и загриженост от непоследователното поведение на премиера Бойко Борисов в условията на безпрецедентна криза и заплахи за националната сигурност.

Само усилията на министрите на външните работи Даниел Митов и на отбраната Николай Ненчев пречат на Кънев да каже, че трябва да се свали доверие от всички министри в кабинета на Борисов. “Не може двама министри, поставени под атаките на жълтата преса, да не ги защитиш. Да ги изпратиш в Сочи и Варшава да защитават националните интереси, а да говориш обратното в някаква селска градина е глупост”, каза Кънев. Той смята, че има пълен провал в разследването на аферата КТБ и наказването на виновните. Кънев обърна внимание върху отказа от реформа в съдебната система и колаборация на властта с компрометирана прокуратура. “България има свръховластен и безконтролен главен прокурор и свръховластен министър председател”, заяви в политическия си доклад Кънев.

Форумът реши, че ДСБ трябва да издигне кандидат за президент, който да получи широка гражданска подкрепа и да бъде гарант за националната сигурност и съдебната реформа. Ръководството на партията получи мандат за консолидация на Реформаторския блок и подкрепа за единна кандидатура за президент на блока.

“Ние сме длъжни да реабилитираме българския патриотизъм. Той е прозападно понятие и някой трябва да го каже в България. Той е проевропейски, прозападен, винаги е стъпвал на демокрация. Няма патриотизъм без защита на природата. Всеки патриот знае, че това, което прави, го прави за поколенията”, очерта нови линии в политиката на ДСБ Радан Кънев.

Водещи новини

Архив — новини

2017
 • февруари
 •     1 2 3 4 5
  6 7 8 9 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28          
 • януари
 •             1
  2 3 4 5 6 7 8
  9 10 11 12 13 14 15
  16 17 18 19 20 21 22
  23 24 25 26 27 28 29
  30 31          
2016
2015
2014
2013
2012