Стотици освиркаха ЕВН на центъра в Смолян и скандираха "Мафия"

     
 • Последна промяна на: 19:55, 17.02.2013 г.
 • Автор: Елена Павлова
 • В рубрика: Общество

С освирквания и скандирания започна вчера вторият протест срещу високите сметки за ток. Над 200 човека се бяха събрали пред сградата на театъра на новия център в Смолян в неделя (17 февруари). “Въоръжени” с плакати и знамена, смолянчани открито се възмущаваха от монополиста ЕВН.

“Ние искаме не само да изразим недоволство от високите цени на тока, но и да заявим, че е време политиците, които избираме, независимо от коя партия са, да носят своята отговорност”, каза областният координатор на движение “ДНЕС” Ралица Данчева. “Има много въпроси, на които заедно с вас ще търсим отговори”, продължи тя. Основната причина напрежението сред хората да ескалира в протест се основаваше на въпросите защо сметките през последния месец са много по-високи в сравнение със същия период на м.г., когато беше много по-студено и защо инкасаторите са засичали за толкова дълъг период.

От импровизираната трибуна бе показана еднометровата хартийка, издавана от ЕВН. В нея се крият такси, които оформят 60% от бележката за ток – “зелена енергия”, “пренос на ел.преносима мрежа”, “достъп до ел.преносима мрежа”, “доставка висока ефективност”, “невъзстановяеми разходи”, “достъп до разпределителна мрежа”, “пренос до разпределителна мрежа”. Ралица Данчева даде за пример как смолянчанин е потребил ток за 71.66 лв., а крайната му сума е 198 лв. От нея само таксите за т.нар. добавки са 93.37 лв. “Ето така се формират нашите сметки за ток”, добави тя, след което протестиращите изригнаха с “Ууууууууу”, “Мафия”, “„Вън изедниците на българския народ”. Постепенно напрежението се повишаваше след всяко изказване. “Ние ще трябва да се борим и за нашите майки и бащи, за бабите и дядовците, които получават 150 лева пенсия, а трябва да плащат 250 лева за ток”, заяви народната певица Златина Узунова, която е лице на движението. “Ще се борим за нашите деца, защото всички тези политици ни направиха роби в собствената ни държава. Не искаме политика, искаме специалисти, които да работят за народа. Днес цяла България казва: Не на лъжата. Не на измамата. Няма да позволим повече да ни тъпчат разни политици. Стига са казвали, че Смолян е дълбока провинция. Родопа планина никога не се е прекланяла пред трудностите и днес няма да позволим повече да ни крадат”. С тези думи народната певица се обърна към хората и над площада се изви нова вълна на освиркване и скандиране “Долу мафията в България!”. “Изтървем ли България, изтървали сме всичко”, цитира възрастен мъж думите на писателя Николай Хайтов. “Нас ни командват австрийци и чехи, техните фондове се пълнят с парите на пенсионерите, на гражданите на България”, коментира пенсионерът.

Според някои смолянчани на този митинг трябваше да има много повече народ, целият град да излезе.

“Проблемът не е в електромера, а във всичките тези пера”, взе думата и Кирил Кирилов, енергетик в театъра, който припомни на смолянчани, че цялата преносна мрежа в България е построена и предплатена преди 40 години. От тогава до сега нищо ново не е направено.

От протест срещу ЕВН митингът се превърна в недоволство срещу монополите и управляващите. Повечето бяха единодушни – “Никакво примирие, ще продължаваме докрай, докато победим”. На плакати хората бяха изписали: “Борисов, върни всички концесии на държавата”. “Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава”, започна изказването си с народната поговорка Димитър Костадинов. Според него нито страхът, нито равнодушието ще ни спасят. “Има мафия и най-интересното е, че тя си има държава и ние сме го допуснали това”, категоричен бе мъжът.

“Дела трябват, а не думи” – това е казал Левски преди много години. България вече няма да спи, народът се събуди", взеха микрофона и 20-годишни младежи. Тийнейджърите се обърнаха към пенсионерите с въпроса: “След като 30 години сте работили за тази държава, редно ли е да получавате сега 150 лева пенсия. Трябва ли нашите родители да работят в чужбина. България не е майка на българите, а мащеха. Ако нашите родители мълчат, ние няма да мълчим”, заканиха се младежите. На трибуната излезе и майката на четири деца Анета Шаркова, която с треперещ глас и сълзи на очите отново се закани, че няма да плати бомбастичната си сметка за ток от 500 лева. “Аз съм майка, която съм дала четири сина на тази държава, но нея я няма за нас”.

Сред ораторите имаше и активисти на БСП. Някои от тях отправиха антиправителствени лозунги и искания. Забелязаха се и привърженици на “Атака”. До политизиране на протеста обаче не се стигна и партийните страсти не се разгоряха. “Не ни интересуват политическите пристрастия и цветове, а каква е цената на тока и водата, какви са цените на услугите на мобилните оператори и най-вече каква е цената на нашето оцеляване в собствената ни държава. Ще продължим, докато не постигнем целите си”, тушира партийните лозунги областният координатор Ралица Данчева. Митингът приключи час след започването си, без ексцесии. Не се наложи и намесата на няколкото униформени, които стояха през цялото време около протестиращите.

Водещи новини

Архив — новини

2017
 • февруари
 •     1 2 3 4 5
  6 7 8 9 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28          
 • януари
 •             1
  2 3 4 5 6 7 8
  9 10 11 12 13 14 15
  16 17 18 19 20 21 22
  23 24 25 26 27 28 29
  30 31          
2016
2015
2014
2013
2012